Training weerbaar opvoeden

Maak jij je als ouder weleens zorgen over het zelfvertrouwen en de weerbaarheid van je kind? Wil je je kind graag helpen om weerbaarder te worden, maar zoek je naar de juiste manier? Lees dan gauw verder!

Regelmatig merk ik aan ouders dat ze zich zorgen maken over de weerbaarheid van hun kind. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hun kind zich vaak eenzaam en verdrietig voelt in de omgang met vriendjes of vriendinnetjes. Maar het kan ook zijn dat hun kind problemen op een niet adequate manier oplost door bijvoorbeeld te schelden, slaan of schoppen.

Hoe weet je of je kind nog weinig weerbaar is?

Je kind:

  • heeft weinig zelfvertrouwen
  • kan moeilijk zijn eigen grenzen aangeven
  • vindt het lastig om nee te zeggen
  • vindt het lastig om zijn mening te laten horen
  • is snel gekwetst door kritiek van anderen
  • vindt het moeilijk om situaties zelf op te lossen
  • vraagt snel om hulp
  • vindt het moeilijk om aan te sluiten bij spel van anderen of durft niet mee te doen
  • kan hevig reageren met woede en verdriet op situaties.

Of je kind voldoende weerbaar is, hangt aan de ene kant af van de aanleg en karakter van je kind. Zo probeert het ene kind gemakkelijk iets nieuws uit, terwijl de ander afwacht of niet durft. Of is het ene kind in staat ruzies zelf op te lossen en is het andere kind door ruzie hevig van slag.

Aan de andere kant wordt de mate van weerbaarheid beïnvloed door de wijze waarop de omgeving reageert op het kind. Heb je bijvoorbeeld de neiging om je kind snel te hulp te schieten als het aangeeft iets niet te kunnen of motiveer je je kind om zaken zelf uit te proberen? Of vind je het lastig om te zien dat je kind ruzie maakt waardoor je bijspringt of laat je ze het juist zelf oplossen?

Het is best lastig om als ouder de juiste balans te vinden tussen het geven van ruimte om je kind zelf dingen te laten ervaren en het overnemen van de verantwoordelijkheid. Zeker als je kind zich wat afhankelijk opstelt, heb je als ouder sneller de neiging om het van je kind over te nemen. Als je kind te emotioneel reageert op een situatie, kan dat soms ook gevoelens van frustratie bij je oproepen, waardoor je boos reageert en je kind niet de steun geeft die hij of zij op dat moment misschien nodig heeft.

Ik merk dat veel ouders worstelen met de vraag hoe ze hun kind kunnen helpen weerbaarder te worden. Ouders maken zich vaak zorgen of hun kind het wel gaat redden op school. Ze ervaren soms minder vertrouwen in de ontwikkeling van hun kind. Ze voelen zich onmachtig door het verdriet van hun kind of raken gefrustreerd door ongepast gedrag van hun kind. Door al deze gevoelens kunnen ouders onzeker worden in hun opvoedstijl en twijfelen aan hun aanpak. Hierdoor nemen deze ouders minder de regie in de opvoeding en hebben ze het gevoel dat ze hun kind minder goed kunnen helpen.

Toch kun je als ouder in de opvoeding veel betekenen in de groei van je kind naar weerbaarheid!

Weerbaarheid heeft te maken met zelfvertrouwen en zelfbeeld. Hoe positiever je over jezelf denkt, hoe meer zelfvertrouwen je hebt en hoe beter je in staat bent om voor jezelf op te komen.

Invloed van ouders

Als ouder heb je veel invloed op het zelfbeeld en de mate van zelfvertrouwen van je kind. Veel gebeurt onbewust via je houding en communicatie naar je kind. Waar liggen bijvoorbeeld je eigen grenzen en hoe geef jij die aan? Hoe geef je uiting aan je eigen emoties en hoe ga je om met die van anderen? Hoe reageer je op conflicten? Wat zijn je verwachtingen over je kind en hoe uiten die zich?

Door meer inzicht te krijgen in je eigen houding en communicatie word je bewuster van het effect van je eigen gedrag op je kind. Hierdoor ben je beter in staat om de juiste balans te vinden tussen sturing geven en loslaten. Je ervaart meer regie in de opvoeding, waardoor je vertrouwen in jezelf en in de ontwikkeling van je kind toeneemt.

Wil je leren hoe je je kind kunt helpen weerbaarder te worden?

Training voor ouders

Meld je dan nu aan voor de training voor ouders: weerbaar opvoeden door mij een mail te sturen. Gedurende 3 ochtenden gaan we actief met elkaar aan de slag. Theorie wordt afgewisseld met praktische oefeningen. Er is veel ruimte voor eigen ervaringen en uitwisseling met de andere deelnemers.

Thema’s

In deze training leren wij ouders hoe ze op een positieve wijze hun kind kunnen ondersteunen in de ontwikkeling naar meer weerbaarheid. Ouders krijgen inzichten, handvatten en feedback met betrekking tot de volgende thema’s:

  1. Positieve communicatie
  2. Grenzen en consequenties
  3. Omgaan met emoties
  4. Inzicht in gedrag

Resultaat

Het resultaat van deze training is dat jij als ouder:

  • Weet hoe je op een positieve wijze kunt communiceren met je kind, waardoor het zelfbeeld van je kind positiever wordt.
  • Een juiste balans kunt vinden tussen sturing geven en loslaten, waardoor je kind binnen een veilig kader de ruimte krijgt om eigen ervaringen op te doen en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.
  • Weet hoe je je kind kunt begeleiden bij hevige emoties zoals boosheid en verdriet, zodat je kind leert hoe hij of zij zichzelf het beste kan uiten.
  • Bewust wordt van je eigen mogelijkheden en die van je kind, waardoor je meer vertrouwen in eigen kunnen krijgt.

Reacties van deelnemers

Reacties van deelnemers van de training:

  • “Oei, ik ben me bewust geworden van mijn valkuilen. Ik weet nu op een veel positievere wijze te reageren op mijn kind.”
  • “Ik kan mijn grenzen nu beter aangeven. Niet alleen naar mijn kinderen, maar ook naar mijn partner en familie.”
  • “Ik verdrink minder in de emoties van mijn kind, ik kan er nu voor hem zijn.”
  • “Ik heb mijn verwachtingen bijgesteld. De lat voor mezelf heb ik lager gelegd.”
  • “Mijn rugzak is gevuld met concrete handvatten.”
  • “Fijn om ook andere verhalen en ervaringen te horen. Je leert veel van anderen, je voelt je minder alleen met de situatie en kunt ook veel van elkaar leren.”

 

Praktische informatie

Voor wie: Voor ouders van kinderen op de basisschool.

Kosten: € 150,00 per persoon, € 250,00 als je je inschrijft samen met je partner, vriend(in), kennis.

Informatie: mail me of bel 06 411 33 143.

Menu