Hier in het zuiden is inmiddels de vakantie begonnen en het midden en noorden volgen nu snel. Zo met de vakantie in aantocht zie ik ouders moe en gespannen zich door de laatste loodjes heen bijten.

Uit onderzoek van BV Familie blijkt dat ouders de druk van het ouderschap als een steeds grotere uitdaging zien. Maar liefst 1 op de 3 ouders ervaart zelfs een te hoge druk. Het gezinsleven wordt hierdoor strak georganiseerd en als zaken anders lopen dan gepland ervaren ouders stress. Ouders willen voldoen aan alle verwachtingen, proberen alle ballen de lucht in te houden en snakken naar een beetje tijd voor zichzelf.
Iedereen redt het toch, dus ik moet het ook kunnen. Met deze gedachten houden we ons op de been en gaan we door. We vragen niet om hulp of trekken niet aan de bel als het eigenlijk al niet meer gaat. Gevoelens van onzekerheid, kwetsbaarheid, schuld en eenzaamheid nemen toe. Er zijn steeds meer (vecht)scheidingen of ouders die twijfelen over hun relatie, kinderen die moeilijk gedrag laten zien en/of psychische problemen ervaren, ouders die overspannen zijn of een burn-out krijgen.

Dagelijks in mijn praktijk zie ik de gevolgen van de ratrace waar we in leven. Op mijn vraag wat ouders zouden willen krijg ik bijna standaard de vraag: hoe krijgen wij rust in het gezin?

Ik ben blij dat BV familie en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg met de documentaire ‘Ticket to the tropics’ de toenemende druk op gezinnen ter discussie willen stellen. Hierin vertellen grootouders, ouders en kinderen hoe het nu echt met ze gaat en hoe ze tegen het gezinsleven aankijken.

Ik wil je vragen om de tijd te vinden om deze documentaire te bekijken en je daarna de vraag te stellen: als ik eerlijk ben naar mijzelf…… wat zou ik dan anders willen?

Ook wil ik je uitnodigen om erover te praten met andere ouders: hoe ervaar jij ouderschap? Wat doe jij om minder stress te ervaren? Hoe kun je elkaar helpen? Laten we het taboe doorbreken dat het altijd goed met ons moet gaan.

Laat me weten als je vragen hebt, of denkt dat ik je hierbij kan helpen.

Menu