Iedere relatie die je hebt kun je vergelijken met een bankrekening. Misschien klinkt dit je nogal vreemd in de oren, maar ik leg het je graag uit.
In een relatie met je partner, kind, ouder, vriend heb je goede en minder goede momenten samen. De goede momenten zorgen ervoor dat er een positief gevoel naar elkaar is, de relatie tussen jullie wordt positief bevestigd. De positieve momenten kun je vergelijken met een storting op de bankrekening. Natuurlijk zijn er ook minder leuke momenten in een relatie. Zo kun je bijvoorbeeld weinig tijd voor elkaar hebben, is er minder wederzijds begrip, zijn er discussies en conflicten. Deze momenten geven een negatief gevoel. De negatieve momenten zijn opnames. Als je nu meer negatieve dan positieve momenten samen hebt, dan schiet je als het ware in het rood.

Rood staan

Ik weet niet of je weleens rood hebt gestaan? Maar mijn ervaring is dat het best lastig is om dan weer in het positieve saldo te komen. Rood staan roept negatieve gedachten en gevoelens op en die zorgen ervoor dat je steeds minder mogelijkheden ziet om naar het positieve saldo te komen.

In gezinnen kom ik het vaak tegen. Een kind laat lastig gedrag zien waar ouders niet goed weten hoe mee om te gaan. De machteloosheid en frustratie hierover van de ouder in combinatie met het lastige gedrag, zorgt ervoor dat er veel strijd ontstaat in het gezin. De negatieve situaties overspoelen de positieve, waardoor je die momenten steeds minder ziet en ervaart. Je hebt ook steeds minder zin om nog iets leuks te ondernemen, want het zal toch wel weer gedoe opleveren. En weet je wat, als je zo denkt dan  gebeurt dat ook! Voordat je het weet zit je met elkaar in een negatieve spiraal, waar je niet meer weet hoe je er uit kunt komen. In de relatie sta je dan behoorlijk in het rood.

3 tips voor positieve stortingen

Bij een bankrekening is de enige mogelijkheid om uit het rood te komen om positieve stortingen te doen. Bij een relatie geldt hetzelfde. Ik geef je 3 tips hoe je uit het rood kan komen:

  1. Wees je bewust dat je alleen uit de negatieve spiraal kan komen door je aandacht en intentie te verleggen naar het positieve. Richt je op wat je waardeert aan de ander, waar je blij van wordt. Dwing jezelf om dit te gaan zien, door met jezelf bijvoorbeeld af te spreken dat je in een schriftje bijhoudt wat goed ging die dag, wat je waardeerde in de ander of wat je fijn vond.
  2. Spreek je positiever uit. Laat de ander weten dat je het waardeert wat hij of zij doet en wie die is. Zorg dat je meer complimenten geeft dan dat je kritiek hebt.
  3. Ga samen iets ondernemen. Eén op één iets doen wat je samen leuk vindt. Begin klein met kleine verwachtingen, dan valt het ook niet tegen. Vaak kun je iedere dag wel een momentje vinden om samen iets te doen en bouw dat uit naar langer samen op pad zijn.

En ook al zit je met je relatie in de plus, zorg dat je de bankrekening blijft voeden, zodat opnames je niet direct in het rood brengen.

Menu