Als je wil dat je kind omhoog klimt, moet je er vooral niet bovenop gaan zitten!

Deze uitspraak komt van juf Ank uit de tv serie ‘De luizenmoeder’. Met veel plezier heb ik deze serie gevolgd. Ondanks dat het satire was, kregen opvoeders in Nederland een spiegel voorgehouden.

Wij ouders zitten bovenop onze kinderen. Ja ook ik! We willen het beste voor onze kinderen. We willen ze goed verzorgen, alle liefde geven die we in ons hebben en ze behoeden voor fouten en pijn.

Werd een kind vroeger door de hele familie en buurt mede opgevoed, nu sta je als ouder alleen. Je voelt de enorme verantwoordelijkheid. Eventuele fouten of problemen van of met onze kinderen, geven al snel het gevoel van falen en tekort schieten.

Dit legt zoveel druk op de opvoeding dat we onze kinderen in alles begeleiden, volgen en controleren. Een aantal voorbeelden uit de praktijk:

  • Je vindt het fijn voor je kind als hij vriendjes heeft. Als je kind veel afspreekt, hou je in de gaten dat hij de aandacht wel eerlijk verdeeld en zijn vrienden weet te onderhouden. Spreekt hij te weinig af, dan probeer je iets te regelen met andere ouders. Wordt je kind niet gevraagd, dan ga je zelf met hem spelen om de pijn te verlichten.
  • Je kind neemt een vriendje mee naar huis om te spelen. Je houdt in de gaten of je kind wel een goede gastheer is en de gast ruimte geeft over zijn speelgoed en wat ze gaan doen. Mocht het spel niet helemaal eerlijk verlopen, dan grijp je in en kom je met een oplossing.
  • Je kind moet een spreekbeurt maken en jij helpt met de planning. Vervolgens hou je die goed in de gaten en spreekt je kind erop aan als het zich daar niet aan houdt. Je biedt je hulp aan en kijkt regelmatig mee of je kind goed bezig is. Blijkt dat niet zo te zijn, dan roept dat spanning op en ga je lopen mopperen en pushen. Van lieverlee ga je steeds meer zaken overnemen, want je wilt dat je kind een goede spreekbeurt heeft en niet afgaat voor de klas.
  • Als je kind puber is kun je zijn schoolprestaties, strafwerk en verzuim checken op Magister. Via WhatsApp kan je zien wanneer je kind voor het laatst online is geweest en via IPhone kun je zelfs je kind traceren waar hij op dat moment uithangt.

Wat levert dit onze kinderen op?

  • Ze leren geen verantwoordelijkheid te dragen.
  • Ze leren niet met pijn en verdriet om te gaan.
  • Ze voelen druk om te presteren en succesvol zijn.
  • Ze ervaren strijd met ouders.
  • Ze worden niet zelfstandig.
  • Ze hebben weinig zelfvertrouwen.

Wat levert dit ouders op?

Stress, zorgen, angst, strijd, pijn en onzekerheid.

Wat heeft je kind nodig om te kunnen groeien?

Liefde, aandacht, rust, vertrouwen.

Door je kind voor alles te willen behoeden leert het niet op eigen benen staan. Geef je kind de liefde en de aandacht die hij nodig heeft. Zorg dat de band goed is en dat je kind tot rust bij je kan komen. Heb vertrouwen in de potenties van je kind, ondanks de fouten die je kind maakt. We leren het meeste van onze fouten, dus gun je kind die fouten ook.

Vind je dat lastig of weet je niet goed hoe je dit moet doen, bel of mail me dan. Ik help je graag je kind de ruimte te geven die hij nodig heeft.

Menu