Het huidige drukke en hectische leven eist zijn tol. Ouders proberen alle ballen de lucht in te houden en zijn daardoor steeds vaker moe en gespannen. Kinderen zijn drukker en laten vaker lastig gedrag zien.

Als je als ouder meer rust en ontspanning vindt dan kun je veerkrachtiger, geduldiger en liefdevoller reageren op je kinderen en de drukte van alledag. Het zorgt voor meer geluk, vertrouwen en plezier voor jezelf en jouw gezin.

Omdat ik dit iedereen gun, heb ik een lijst met 10 tips gemaakt voor ontspannen ouderschap. De tips staan in willekeurige volgorde. Je kunt er uithalen wat voor jou van toepassing is.

 1. Zorg goed voor jezelf.
  Naast voldoende rust en gezonde voeding is het ook heel belangrijk dat je voldoende tijd besteed aan activiteiten voor jezelf die ontspanning brengen. Stel die als prioriteit, juist ook als het heel druk is.
 2. Geef aandacht aan je relaties.
  Als je een partner hebt zorg dan dat je regelmatig samen tijd doorbrengt. Onderneem met je kind activiteiten. Indien je meerdere kinderen heb, maak individuele afspraken met je kind. Tijd, aandacht en liefde is voeding voor iedere relatie.
 3. Stel prioriteiten.
  De dagen zitten vaak vol met allerlei verplichtingen. Voordat je het weet ben je alleen maar aan het rennen en zeurt je kind continu om aandacht. Maak daarin keuzes. Wat vind je belangrijk en wat moet vandaag echt gedaan worden?
 4. Accepteer je kind zoals hij of zij is.
  Je kind heeft net als jij leuke en minder leuke karaktereigenschappen. Geniet van de leuke en probeer de minder leuke niet te veranderen, maar leer ermee om te gaan.
 5. Geef aandacht aan zaken waar je tevreden over bent.
  Wat je aandacht geeft groeit. Door aandacht te schenken aan positieve zaken binnen je gezin, voel je je meer tevreden en motiveer je positief gedrag.
 6. Leg de lat niet te hoog.
  We willen het allemaal zo goed mogelijk doen als ouder. Dat is een mooi streven, maar meer dan je best doen kan je niet. Durf fouten te maken en leer ervan. Op deze manier ben je een prachtig voorbeeld voor je kind.
 7. Doe het op je eigen manier.
  Als gezin ontwikkel je je eigen manieren en gebruiken. Voor kinderen is dat herkenbaar en veilig. Het zorgt voor verbinding in je gezin en maakt jullie uniek.
 8. Maak je geen zorgen over de toekomst.
  Als je je zorgen maakt over gedrag van je kind, plaats dat dan niet in de toekomst, maar richt je op het nu. Nu kun je je kind begeleiden in dat gedrag. En als de verwachte toekomst zich aandient, dan heeft je kind zich alweer verder ontwikkeld.
 9. Probeer niet alles op te lossen voor je kind.
  Ouders willen het liefste dat hun kind niks overkomt, maar juist van fouten maken leer je zoveel. Geef je kind de ruimte om zelf te leren omgaan met lastige zaken. Daar worden ze zelfstandig van en groeit hun zelfvertrouwen.
 10. Toon je onvoorwaardelijke liefde aan je kind.
  Dat is het mooiste en meest waardevolle cadeau dat je je kind kunt geven!

Ik hoop dat deze tips jou helpen om voortaan meer rust en ontspanning in je rol als ouder te ervaren. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips, heb jij er eentje die voor jou goed werkt en die nog niet in dit lijstje voorkomt? Laat het me weten via mail of facebook.

Menu